Blokkjeder!

Hva er blokkjeder og hva brukes det til?

Det er mye vi må lære når det kommer til digitalisering. Det er mye nytt og nyttig.
denne gangen er det blokkjeder. HVa er blokkjeder og hva som forventes og hvordan påvirker det næringsliv og offentlig sektor i de kommende årene. Når det gjelder helsesektoren kan det bidra til å øke sikkerheten, personvernet og effektivitet. I det offentlige sektoren kan det gi langt sikrere IT-systemer. Når det gjelder økonomiske bransjer der transaksjoner står sentralt, da vil blokkjeder kunne øke effektiviteten, graden av transparens og samtidig fungere som et effektivt våpen mot uønsket innblanding fra eksterne aktører.

Ved første øyekast kan det virke komplekst, men det ligger en enkel idé i bunn: Skape tillit, fjerne eventuelle tredjeparters involvering, samt verifisere og lagre nødvendig fakta i alle former for transaksjoner på en trygg måte.

I den klassiske modellen handel benyttes en tredjepart som man har tillit til go å kunne godkjenne transaksjonene. Når godkjenning har kjede, har detaljene om handelen blitt aktivert. Det er dette som blokkjedener vil endre.

Hva er blockchain?
Vi kan egentlig kalle det for en logg. Denne loggen består av flere blokker med informasjon. Det er der informasjonen ligger, eller må sendes til og fra alle involverte aktørene, alle de har som er i kjeden har tilgang til all informasjon og får beskjed ved endringer, eller der det blir lagt til nye elementer. Prosessen fortsetter der alle har godkjent og prosessen vil fortsette videre. Det er dette som blokkjeder skal gjøre, det kan fullføre denne prosessen på en digitalt måte uavhengig av tredjeparter som saksbehandlere, banker, offentlige registre eller jurister.

Forsiktig anslag: 15 milliarder kroner i gevinst
Rapporten Distribuert sannhet er skrevet av Deloitte på bestilling fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet. Vi er forsiktige når vi i rapporten anslår at blokkjeder kan føre med seg en årlig gevinst på 15 milliarder kroner omtrent ti år frem i tid.

1) Sykehusjournaler uten avvik og med transparent dokumentasjon

Når en pasient behandles på et sykehus og i prosessen oppstår en mengde informasjon: røntgenbilder og prøvesvar, resepter og kurver, sykemeldinger og diagnoser. Informasjonen blir liggende i alle sykehusets systemer, men den burde da også være tilgjengelig for pasienten selv. Benytter man seg av blokkjedeteknologien, kan sannheten ligge flere steder uten fare for avvik. Når vi i neste omgang er hos en annen lege, eller på et annet sykehus, er det nyttig å kunne ha med dokumentasjonen. Gjennomsiktighet i dokumentasjon vil jo også legge mer press på helsevesenet til å gjøre kloke og grundige vurderinger.

2) Spore betalinger

Når det gjelder de offentlige pengene brukes riktig og til det som må brukes til krever mye tid og ressurser på å dokumentere alt. Om bistandspenger virkelig blir til skoler, at en stortingsbevilging øremerket kreftforskning faktisk går til kreftforskning, eller at en alenefar med innvilget bostøtte bruker bostøtten til bolig og ikke til noe annet.

Blokkjeder kan være smart og lønnsomt for mange områder ovenfor brukte jeg bare noe eksampler for å gi et oversikt. Digitalisering og teknologien er i utvikling forandringer og løsninger dukker opp hele tiden. Verden vi lever i nå går gjennom en høy teknologisk utvikling det er mye vi må lære om og vi må oppdatere oss nesten hverdag for å kunne føle med.

Kilder

Arne Krokan Forelesning 24.01.2022.
https://www2.deloitte.com/no/no/pages/technology/articles/blokkjeder-bruksomrader.html

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *